Bästa lagspelaren i Golvkedjan är Varbergs Kakelhus

06 februari 2024
Bästa lagspelaren i Golvkedjan Varbergs Kakelhus
fr.v. Daniel Johansson, Varbergs Kakelhus, Niklas Nilsson, Svenska Kakel, Adnan Bainca, Unite People FC och Ulric Pryssander, Svenska Kakel. Fotograf: Frida Johansson Stolt
Golvkedjan har tillsammans med sin leverantör Svenska Kakel instiftat ett stipendium som heter Bästa lagspelaren i Golvkedjan.

Det är företag i Golvkedjan som kan ansöka om stipendiet med en motivering om hur de bidragit till social hållbarhet på sin ort.

Priset är 50 000 kr men summan går inte till Golvkedjeföretaget utan till ändamålet som ingår i motiveringen. Det kan t ex vara en förening eller organisation som med sitt arbete främjar social hållbarhet.

2023 utsågs Varbergs Kakelhus till bästa lagspelaren.

Juryns motivering:
Varbergs Kakelhus AB stöttar föreningen Unite People FC som är en ideell idrottsförening som gör sitt yttersta för att minska utanförskap i Varberg. 
För denna viktiga insats har en jury bestående av Svenska Kakels Emilia Bergman. Golvkedjans Lisa Jackson och Svenska Kakels VD Niklas Nilsson, utsett Varbergs Kakelhus till Bästa Lagspelaren i Golvkedjan 2023.

Vi frågade Adnan Bainca, verksamhetschef och grundare av Unite People FC, vad som driver honom att hjälpa personer i Varberg med en fotbollsförening.
-    Det började 2016 när jag ville starta något vi kom att kalla Kvällsfotbollen. Vi ville ha en plats där både svenska och nyanlända ungdomar kände sig välkomna och inkluderade. Unite People FC samlade ungdomar varje lördagskväll för att hålla ungdomar ifrån alkohol, droger och andra bus men framförallt för att ge unga en meningsfull fritid.

Daniel Johansson på Varbergs Kakelhus berättar varför han och hans företag stöttar Unite People FC.
-    För oss har det varit självklart att ge stöd till Adnan och hans projekt ända sen vi förstod hur mycket gott de gör för Varberg! Och nu är det inte längre bara unga tjejer och killar som spelar fotboll utan nu involveras även äldre och funktionshindrade i verksamheten. Vi är jätteglada att juryn valde vår nominering, vi vet att pengarna går till en superviktig sak.

Och så frågade vi en av jurymedlemmarna, Niklas Nilsson på Svenska Kakel, hur det kom sig att Varbergs Kakelhus och Unite People FC vann utmärkelsen och stipendiet på 50 000 kr.
-    I Golvkedjan görs många olika insatser för social hållbarhet, så det fanns en del att välja bland. Dock stack detta ut från övriga nomineringar. När jag sen var på plats i Varberg för att räcka över presentchecken till en märkbart rörd Adnan blev vi om möjligt ännu mer övertygade om att vinnaren var dessa två, Varbergs Kakelhus och Unite People FC. De gör verkligen skillnad, och troligen en stor besparing för hela Varberg då de räddar unga från att hamna snett. 
Om det ändå fanns fler som Adnan, tänker jag.